- Dr. Hj Sansul Bahri bin Hj Ahmad 019-7729596
- En. Azhar bin Mohamad 013-9004411
- Muhammad Shaa'riakmar bin Mohamad Desa 017-9240373
- En. Saad Bin Hasim 017-9086051
SUP LEMBU SEGAR DARI LADANG
Bahan-bahan untuk Sup
- 500 g daging + tulang2 lembu
- 1 sudu besar lada putih – dikisar
- 4 biji bawang merah- dikisar
- 1 labu bawang besar – dikisar
- 5 ulas bawang putih -dikisar
- 1 1/2 inci halia – di kisar
- rempah 3 sekawan ( kayu manis, bunga lawang, buah pelaga )
- Air untuk kuah secukupnya
- garam
- serbuk perasa
- 15-20 tangkai cili padi - ikut suka kepedasan
- 3-4 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula pasir
- 1 sudu kecil gula merah
- 1 cawan kicap manis
- minyak masak untuk menggoreng
- hirisan limau nipis
- hirisan cili
- daun sup
- daun bawang
- bawang goreng
cara-cara menyediakan sup lembu segar dari ladang
- Rebus tulang2 lembu bersama daging hingga empuk.
- Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
- Kemudian curahkan bahan tumis bersama minyak2nya kedalam rebusan daging tadi…
- Masak lagi hingga mendidih dan sesuaikan rasa.
- goreng sebentar cili dan bwg putih sehingga meletup-letup cili.
- selepas itu angkat dan toskan biar sehingga sejuk
- tumbuk kesemua bhn tadi termasuk gula sehingga lumat.
- setelah lumat keluarkan msukkan ke dlm satu bekas kedap udara dan gaulkan bersama 1 cawan kicap
- sedia untuk dihidang bersama Sup Lembu Segar dari Ladang
~ ~ ~SaMbAl kIcAp ini dihidangkan bersama ~ ~ ~
~ ~ ~ SuP LeMbU SeGaR DaRi lAdAnG ~ ~ ~
No comments:
Post a Comment